Skip to content
Home » Polykarbonaatti

Polykarbonaatti

Polykarbonaatti on muovilevy, jonka iskunkestävyysominaisuudet ovat erittäin hyvät. Sen vuoksi sitä käytetäänkin usein kohteissa, joissa halutaan läpinäkyvyyttä, mutta samalla sen tulee kestää kovia iskuja. Polykarbonaatti kestää akryylia paremmin taivuttamista ja sitä voidaan asentaa ilman esimuotoilua myös kaareviin pintoihin. Tiukimmillaan se voidaan taivuttaa kaarelle, jonka säde on 150 kertaa käytettävän levyn paksuus. Eli esimerkiksi 3mm PC-levy voidaan asentaa kaarelle, jonka säde eli r-arvo on 450mm.

Kirkkaudeltaan polykarbonaatti ei ole ihan yhtä puhtaan kirkas kuin akryyli vaan etenkin sivusta katsoen taittaa hyvin kevyesti siniseen tai harmaaseen.

Käyttökohteet 

Kuten mainittua, polykarbonaatti- eli PC-levy on erittäin iskunkestävä materiaali. Sitä voidaan käyttää ikkunana kohteissa, joissa halutaan murtovarmuutta tai joissa ilkivallan mahdollisuus on suurta. Esimerkiksi talleissa tai navetoissa joissa on ikkunoita, voidaan lasit korvata polykarbonaattilevyillä. Teollisesti polykarbonaattia käytetään erilaisissa tuotantolaitteiden kosketussuojissa ja suojaseinämissä. PC toimii lisäksi hyvin trakotoreiden ja muiden työkoneiden ikkunoissa.  

Työstäminen 

PC on varsin turvallinen työstettävä kotioloissa. Metallin työstöön tarkoitetut työkalut toimivat pääasiallisesti hyvin myös polykarbonaattilevyjen kanssa ja esimerkiksi reikiä poratessa se ei lohkea läheskään niin helposti kuin akryyli. Pyörösahaa tai käsisirkkeliä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi polykarbonaatin kanssa. PC-levyjä voi myös taivuttaa ilman lämmitystä esimerkiksi särmällä. 

Puhdistaminen 

Hyvästä iskunkestostaan huolimatta polykarbonaattikin on kuitenkin herkästi naarmuuntuva materiaali. Sen vuoksi sen puhdistamiseen käyvät parhaiten samat menetelmät kuin akryylilevyynkin. Eli puhdistaminen runsaalla vedellä tai kostealla ja pehmeällä liinalla ja miedoilla pesuaineilla. Erityisesti työkonekäytössä on syytä huomioida, että vahvat liuotinpohjaiset pesuaineet samentavat levyn pinnan. 

Tietoa pleksikaupasta

Pleksikauppa on Kera Group Oy:n verkkokauppa, josta voit tilata pleksit kätevästi ja nopeasti määrämittaan sahattuna. Pienin toimitettava kappale 0,01 m2. Toimitus matkahuollon pisteisiin.