Skip to content
Home » Akryyli

Akryyli

Akryyli eli PMMA eli polymetyylimetakrylaatti on perusominaisuuksiltaan kirkas kestomuovi, jota voidaan käyttää monipuolisesti eri kohteissa lasin tilalla. Se on lasiin verrattuna suhteellisen kevyt ja optisesti laadukas materiaali. Akryyli on melko taipuisa ja pinnaltaan pehmeä ja näin ollen suurta mekaanista kuormaa (hankausta yms.) aiheuttavissa käyttökohteissa se voi naarmuuntua helposti. Silloin voidaan käyttää kovapinnoitettua akryylilevyä, jonka pinnassa oleva kemiallinen käsittely lisää levyn naarmunkestoa.

Käyttökohteet 

PMMA kestää hyvin UV-säteilyä ja soveltuu sen vuoksi erittäin hyvin ulkokäyttöön. Tyypillisiä akryylilevyn käyttökohteita ovatkin terassien sekä kesäkeittiöiden tuulensuojalasitukset ja erilaisten leikkimökkien ja varastorakennusten ikkunat. Sisätiloissa akryylia voidaan käyttää esimerkiksi ruokapöydän päällä suojaamassa pöytäpintaa ja keittiön välitilassa. Siitä voidaan myös rakentaa erilaisia vitriinejä ja suojakansia. PMMA soveltuu elintarvikekäyttöön ja voidaan käyttää vaikkapa juhlissa tarjoilualustana. 

Työstäminen 

Akryyliin voidaan porata reikiä ja sitä voidaan sahata myös kotioloissa. Sen työstämisessä on kuitenkin hyvä käyttää varovaisuutta, ettei levy pääse lohkeamaan. Pienempiä reikiä voidaan porata metalliporanterillä ja isompia reikäsahalla. Poratessa kierrokset on hyvä pitää tasaisen korkeana koko ajan, jotta terä ei pääse tarttumaan levyyn kiinni. 

Isommat aukotukset ja muotosahaukset voi akryylilevyihin tehdä esimerkiksi pistosahalla, jossa käytetään metalli- tai muuta mahdollisimman hienohampaista terää. 

Puhdistaminen 

Kuten mainittua, akryylilevy on suhteellisen helposti naarmuuntuvaa, joten se on hyvä ottaa huomioon sen puhdistamisessa. Jos mahdollista, niin kannattaa käyttää runsaasti vettä ja pyyhkimiseen kosteaa ja pehmeää mikrokuituliinaa. Akryylilevyä ei ole suositeltavaa pyyhkiä kuivalla liinalla tai paperilla. Mietoja pesuaineita (fairy yms.) voi käyttää puhdistamiseen, mutta liuotinpohjaisia pesuaineita tai muita voimakkaita kemikaaleja akryyli ei kestä.

Tietoa pleksikaupasta

Pleksikauppa on Kera Group Oy:n verkkokauppa, josta voit tilata pleksit kätevästi ja nopeasti määrämittaan sahattuna. Pienin toimitettava kappale 0,01 m2. Toimitus matkahuollon pisteisiin.